Hoe gelukkig zijn we dat we nu in Nederland elk geloof mogen belijden zonder dat je ervoor wordt vervolgd. In Iran worden nog steeds onschuldige mensen vervolgd, alleen om hun geloof, het bahá’í geloof. 

De Iraanse moslim leiders die de regering aansturen verspreiden grove leugens over de bahá’ís; het zouden b.v.zionisten zijn (het bahá’í wereldcentrum is gevestigd in  Haifa, Israel).

Sterker nog, de regering heeft in haar beleid opgenomen om de bahá’ís  systematisch te vervolgen.
De laatste weken  zijn er weer ca 100 mensen uit verschillende plaatsen opgepakt en opgesloten, waaronder drie bahá’ís (van de ”Yaran” – vriendengroep)  die al eerder voor 10 jaar onschuldig in de gevangenis hebben gezeten.

Regelmatig worden er nieuwsberichten uitgegeven door de Bahá’í International Community (BIC). Het meest recente bericht volgt hierna.

Wij willen hiermee de lezer op de hoogte brengen van deze mensonterende schendingen en van verzoeken om de bahá’ís  te steunen om dit voor het voetlicht te krijgen om het te doen stoppen.

NIEUWSBERICHT 2 augustus 2022

Update: 200 Iraanse regeringsfunctionarissen vernietigen bahá’í-huizen en nemen 20 hectare land in beslag

DEN HAAG, 3 augustus 2022. In een wrede escalatie, en slechts twee dagen na eerdere aanvallen op bahá’ís door heel Iran, sloten zo’n 200 Iraanse regerings- en lokale agenten het dorp Roushankouh af, in de provincie Mazandaran, waar een groot aantal bahá’ís woont. Daarbij gebruikten ze zware grondverzetmachines om de huizen van de bahá’ís te slopen.

Zo’n 200 Iraanse regerings- en lokale agenten sloten het dorp Roushankouh, in de provincie Mazandaran, af en gebruikten zwaar grondverzetmateriaal om hun huizen te slopen


Zes huizen werden verwoest en meer dan 20 hectare grond werd in beslag genomen. Het huis van de heer Qulinizhad werd volledig gesloopt en de heer Farid Alavi werd gearresteerd.

  • Tijdens de operatie werd pepperspray gebruikt om mensen uiteen te drijven en zijn schoten gehoord.
  • Wegen van en naar het dorp waren versperd.
  • Iedereen die de agenten probeerde tot de orde te roepen, werd gearresteerd en geboeid.
  • Agenten namen de mobiele apparaten van de aanwezigen in beslag en verboden de mensen te filmen.
  • Buren werden gewaarschuwd om in hun huizen te blijven en mochten niet filmen of fotograferen.
  • De autoriteiten plaatsten robuuste metalen hekken om de toegang van de bahá’ís tot hun eigen huizen te beperken.

De bahá’ís in Roushankouh en elders in Iran zijn in het verleden vaak het doelwit geweest, meest recentelijk in augustus 2021 en februari 2022, met inbeslagname van land en sloop van huizen. Maar de laatste stap volgt op weken van intensivering van de vervolging van de bahá’ís: meer dan 100 van hen zijn de afgelopen dagen overvallen of gearresteerd en tientallen anderen zijn sinds juni het doelwit.

“We vragen iedereen om hun stem te verheffen en op te roepen om deze vreselijke daden van flagrante vervolging onmiddellijk te stoppen. Deze week is er elke dag nieuwe informatie over de vervolging van de bahá’ís in Iran, waaruit onmiskenbaar blijkt dat de Iraanse autoriteiten een stappenplan hebben dat ze uitvoeren, eerst flagrante leugens en haatzaaiende uitlatingen, dan invallen en arrestaties, en vandaag landroof, bezetting en de vernietiging van huizen”, zei Diane Ala’i, een vertegenwoordiger van de Baha’i International Community bij de Verenigde Naties. “Als ik terugdenk aan de beleidsdocumenten van de Iraanse regering over het vervolgen van bahá’ís, vraag ik me af wat de volgende stap zal zijn? De internationale gemeenschap moet optreden voordat het te laat is.”

Bron:
https://www.bic.org/news/update-200-iranian-government-agents-destroy-bahai-homes-and-confiscate-20-hectares-land